Kapacitor-ano ci ne?

stejnosměrné, střídavé, kotvy, uhliky, prostě vše o motorech ...

Moderátoři: rotruck, Loupák83, Honza D, tjjack, Jirkacbx

myslite ze ma na zavody (koberec/asfalt)s 13z motorem pouzivat kondik?

ano
10
91%
ne
1
9%

Celkem hlasů: 11

Mr.Dadulka
Pravidelný navštěvník
Pravidelný navštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr.Dadulka »

Tak po veskerych ohlasech, co jsem si precetl jsem taky pro kondik. Dneska jsem pajel. :-) Akorat se nesmi napajet obracene, i kdyz jsem si celou dobu rikal, jak to udelat spravne. A pak to stejne prohodim. :lol:
Ale co vzdycky me zajimalo, co to udela, kdyz to bouchne.
x Twin Detonator (2× Mig 500 Race Turbo) + nějaký AL kousky s ESC LRP A.I. Pro Reverse Digital
x TT-01, kastle Mazda RX-7 + full LED, blue tuning, HPI chrome disky +3mm a +6mm offset, F+R stabilizátory (+carbonový plát)
- - - -s Brushless ESC Novak GTB Spread Spektrum + Velocity 7.5R - omezený výkon přes volant na 63% (převod 58/22) - právě jsem namontoval, budu to ještě ladit.

x Spectrum DX3.0 2,4GHz + 2× receiver SR3000
Worm-cv
Pravidelný navštěvník
Pravidelný navštěvník

Re:

Příspěvek od Worm-cv »

xvlastik píše:Tak to SUB-DUC laický posouzení je fakt dobrý :lol:
Musíš se na to dívat z pohledu elektroniky a ne DUC DUC SUB DUC metodou. Náhodou jsem 4 roky úspěšně navštěvoval ústav zaměřený na elektro (SPŠE) a vím k čemu ten koďan tam je dobrej. Je to podobný jako kondíky ve zdrojích, myslím ty s velkou kapacitou co vychytávají větší výkyvy v odběrech, špičky a tak. Jen tak pro zajímavost, myslím, že bavit se o kondíku 470uF na takovej příkon co má motor v elektře nemá asi cenu. Poznat t půjde tak na digi oscilu na stole.
Já mám v autě 3x4700uF a fpoho. Znát to je.
Kondík ve zdrojích má velké napětí -> je v něm víc energie. Když se pak přemění na malé napětí, má i velký proud. Kdyby si to chtěl udělat v RC tak tam musíš mít měnič na cca 300V a nabít kond. A pak to transformovat dolu. A pomůže ti hodně. Ale to by bylo moc těžké, ale až bude elektronika menší, tak proč ne.
TT-01, Hitac Aggressor 3CH FM, Mig 500TR, TEU-101BK, menší tuning
Nové auto:
TA-05R v carbonu, 2xLRP Li-Pol 8000mAh 25C, Vector X11 3.0T :-), LRP SPX BRUSHLESS BULLET REVERSE, Futaba MEGATECH 3PM-2,4GHz, LRP cooler, Kastle ProtoForm Dodge Status Společně: -Intellect 4200mAh 7,2V, Nabíječka Shark 20
mirekj
Nováček
Nováček

Re: POWER CAPACITOR

Příspěvek od mirekj »

mec píše:Obecně řečeno, každý regulátor má vhodný kondík už v sobě, někteří výrobci z rozměrových důvodů dokonce mají na reglu externí zdířky, kam se připojí doporučený kondenzátor. Pokud nemá regul. "vnější vstup" pro kondík tak výrobce zřejmě uznal za vhodné, že není třeba (pokud není psáno a vysvětleno v manuálu jinak. Takže například právě u standardního tamiyackého bych to vůbec neřešil. Hlavní jsou baterie. Pokud nejsou dost dobré na to, aby daly ten správný proud a napětí v pravý okamžik, pak v případě kondíku bych to označil jen termínem "omezování škod"
Teď jsem si vzal k ruce vícejazyčný návod k reglům GM (Navy V40R,V8RW,V4R+,SX3R) a když volně přeložím anglickou část ohledně připojení "power kapacitoru", tak tam stojí:
Obj.číslo 91539 nebo 91539.G
Tento kapacitor vám dává jisté výhody. Power capacitor může za jistých podmínek řešit problémy s interferencí (rušením). Taktéž chrání váš regulátor otáček od napěťových špiček a dává vám více výkonu. Power capacitor je přesně navržen (doslova "ušit na míru") k elektrotechnickým parametrům našich regulátorů a je to právě a pouze ten typ, který byste měli použít! Můžete poškodit váš regulátor pokud použijete jiný typ (power capacitoru).
Tolik citace z návodu. Když to vemu odzadu - výrobce chce jistě prodat náležitě naceněný elektrolytický kondík, proto ty poslední 2 věty. Nemyslím si, že by výrazně vyšší kapacita,samozřejmě při dodržení voltáže (16V nebo 25V) nějak uškodila regulátoru. Když už kondíky kupujete, je lepší zvolit ty s teplotní odolností 105 st.C ! Jsou o chlup dražší, ale to, že jsou v těsné blízkosti většinou horkého reglu a teplo se do nich dostává i po přívodních drátcích +/-, tak má ta zvýšená tepelná odolnost své opodstatnění. Normální elyty mají tuším teplotní hranici 80 st.C. Další věta mluví o tom,co tady diskutujeme - náboj v kondíku vyrovnává napěťový pokles akumulátoru způsobený skokově vyšším proudovým odběrem (akcelerace). Též tam ale píší, že "výkonový kondenzátor" chrání regl před napěťovými špičkami... Ale jak? Chápu, že pokud jde nějaký napěťový impuls po drátech, tak ho kondík "pohltí" (nabije se). Ale elyt je na straně aku a aku neprodukuje napěťové špičky.Elektronici znají ty krátké"jehly"-napěťové impulsy v řádu milisekund nebo mikrosekund o relativně vysokém napětí, které tak rády likvidují polovodiče. Takovéto pulsy však většinou jdou od motoru (volnoběh,brždění) a zatěžují výkonové FETy, čily jsou na výstupu reglu. Proto to jejich tvrzení nechápu.
A konečně - power kapacitor může občas vyřešit problémy s rušením. To asi jo.
Obecně asi platí, že celý řetězec je tak silný, jak je silný jeho nejslabší článek. Pokud budete mít slabé akumulátory(staré,co už to mají za sebou, špatně nabíjené, napěťově rozhozené, zkrátka měkkou sadu), tak to ten kondík nezachrání. Protože i ten si nárokuje proud, aby se nabil na napětí rovné napětí aku. A pokud aku ho není schopen mžikově dodat ...
Odpovědět

Zpět na „ELEKTROMOTORY“