Servo

Začínáš s RC auty, nevíš si rady ? Tady je sekce pro tebe.

Moderátoři: rotruck, Loupák83, Honza D, Jirkacbx

rebel1609
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Servo

Příspěvek od rebel1609 »

Prosím o radu.Koupil jsem HBX Cross Tiger PRO 4x4 TG-01.Po týdnu odešel motor,potom začala šmatlat kola-nemá ložiska.tlumiče nejsou tlumiče.Rozlomil se kroužek uložení serva,zlomil se nárazník při dopadu,tačka karoserie.Potom HBX srazil s Hotlanderem(který je netknutý),ovšem HBX má rozlomenou ořevodovku a koukal na mě diferák.Vím udělal jsem s koupí chybu,nechal jsem se napálit recenzí o výborné kvalitě vylepšené verze.Vše jsem vyměnil,tak,aby to bylo tak,jak má být.Včera mě auto přestalo zatáčet.Uložení serva je v pořádku.Baterky v ovladači a autě taky OK.Zkusil jem prohodit na ovladači potenciometry zatáčení a plynu a tím to taky není.Servo nereaguje,teda občas náhodně zatočí.Má pětidrátový konektor.Poraďte někdo,co s tím může být a jaký koupit náhradní,protože tento nemá žádné označení.Děkuji.
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Re: Servo

Příspěvek od Jirkacbx »

Zveřejni přímý odkaz na model.
Podle 5ti kabelů k servu by to šlo odhadnout na regl s přijímačem dohromady,2vjednom a tam bude nejspíš problém.
Serva nejsou serva,jen ovládaný motorky z toho bazmeku přijímač/regl/servozesilovač.Proto tam ani není nějaký číslo ani popis.
Vyházet elektroniku,dát tam cokoliv normálního a mělo by to vcelku jezdit dál a líp.
Regl,přijímač samostatně a nějaký obyč servo cca 6kg tahu.
"Pokud můžu,pomůžu.Ale nervy mam jen jedny"
Skype jirkacbx
AX potvora
Každý člověk má nárok na den blbec
rebel1609
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od rebel1609 »

Označení je to,jak jsem psal.Na manuálu je ještě"ITEM NO.:6518P Monster Truck 1:10".Někde jsem vyčetl,že podvozek je kopie Tamiya TL-01.
Tady jsem to koupil: http://www.rcobchod.cz/vyhledavani/?sWord=hbx
Jinak moc dík.
Přílohy
servo řízení.jpg
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Přesně jak jsem psal.
Neservo,který jinde nepoužiješ.Teda v modelu s normální elektronikou.
Pro jistotu HBX ani nezveřejnuje foto podvozku se zapojenou elektronikou.
Ta 2.4ková vysílačka s manuál trimy taky nic moc.
Vyměnit elektroniku za lepší a vydrží dýl.
Nový neservo jistě nekupuj,pokud nemáš ověřeno,že zlobí a že chyba není v tom sdruženým přijímači.
Skype jirkacbx
AX potvora
rebel1609
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od rebel1609 »

Jirko,dík za info.Nejsem v elektronice moc zběhlý.Jak poznám ,jestli je to neservem,nebo sdruženým přijímačem.Mám obyčejný multimetr.Dá se to nějak proměřit? :roll:
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Multimetrem to nejspíš nezměříš.
Možná osciloskop,aby bylo vidět,jestli z přijímače do serva lezou nějaký signály.
Stejně tomu nerozumim :-)
Bud někoho z fora přes elektroniku nebo někoho z okolí,kdo by ti to nějak proměřil.
Skype jirkacbx
AX potvora
Pawalo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pawalo »

multimetrem to změříš....
zapoj to a zapni. měřákem na volty změř napětí na potenciometru v tom neservu na krajních nožičkách. mělo by se tam naměřit nějaký stabilní napětí. 3V nebo 5V cca asi. když bude tak měř jednu krajní nožičku s prostřední. tam něco naměříš a hodnota se musí pohybovat s otáčenim potenciometru. to samí změř i na druhej krajní nožičce. tim ověříš funkci potenciometru. pak jestli můžeš tak odpájej jeden drát z motoru. měřákem na volty chytni dráty do motoru a když budeš kroutit potenciometrem uplně do kraje tak se tam musí ukázat napětí nějaký s nějakou polaritou. když otočíš potík na druhou stranu uplně, tak by se měla změnit polarita napětí do motoru. motor samotnej můžeš změřit měřákem na odpor. mělo by to ukázat pár ohmů. pokud nic nebo moc tak je špatnej.
Optic 6 (spectra24) # P-51 mustang (EPP 1:10) # bruder BOBCAT (1:16) # bruder JD 7930 (1:16) # bruder vlek Fliegl (1:16) # bruder Manitou MLT 633 turbo (1:16) - ve vývoji
http://pawalo.rajce.idnes.cz/
rebel1609
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od rebel1609 »

Tak jsem to změřil.Potenciometr na krajních koncích 2,77V.Středový-krajní hodnoty se při otáčení měnili.Měnili se i otáčky motoru při točení potenciometrem.Takže potenciometr asi ok.Pak jsem změřil motor při běhu.Měl jsem měřák natočen na 2000 ohmů a na motoru jsem změřil 755 ohmů.Motorek na povel vysílače reaguje jak napravo,tak nalevo.Při zatočení jen cukne a vrní.Chytne se až,když drbnu do pastorku.Vyndal jsem ho a je na něm pouze asi LR 140/18,je to špatně vidět a pastorek má 10 zubů.Dá se někde koupit,pokud je to motorkem?
Děkuji za odpověď
Pawalo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pawalo »

tak jestli potenciometr funguje (i když teda 2,77V mi příde divný) a motor točí a reaguje na potík.... nemáš bordel v převodovce ? když se rozjede když do něj cukneš ? nebo vylámaný zuby někde,,,
Optic 6 (spectra24) # P-51 mustang (EPP 1:10) # bruder BOBCAT (1:16) # bruder JD 7930 (1:16) # bruder vlek Fliegl (1:16) # bruder Manitou MLT 633 turbo (1:16) - ve vývoji
rebel1609
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od rebel1609 »

Myslím,když hypnu do pastorku motorku v servu-neservu,ne do auta.Motorek serva se někdy rozběhne,aniž bych ho rozhypával.Funguje asi tak-70 krát ne,30 krát ano.
Pawalo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pawalo »

jo tááákhle,,,, tak jednoduše odpájej motor a připoj ho nahulváta na nějaký napětí rozumný,,,, do 5V asi,,, jestli bude dělat to samý tak ho zahoď. jestli pojede normálně tak zahoď tu elektroniku.
rebel1609
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od rebel1609 »

Motor je kaput.Kde koupím náhradu?Nebo jinak.Jaký servo mám koupit a jak zapojit do toho sdruženého přijímače,když tohle mělo 5 drátů? :roll:
Pawalo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pawalo »

no,,, nevim kde samotnej motor,,, ale podle fotky to velikostně vypadá jako MG995, to je klasika čína za pár korun. tak bud z něj vyndáš jen motor a nebo ho použiješ celý a vykucháš z něj elektroniku a napájíš si ten svůj kábl.
rebel1609
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od rebel1609 »

Našel jsem toto servo:
http://www.mojerc.cz/prislusenstvi/serv ... g-995.html
Nejsem elektrotechnik,jak tohle nové servo,které má tři dráty zapojím,když to moje má pět drátů.Co mám s čím spojit,aby to fungovalo se sdruženým přijímačem,který má pětikolíkovou zástrčku. :pray:
Dík
Pawalo
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pawalo »

jednoduše :) nový rozebereš, uvidíš tam motor, potík a elektroniku,,, odpájíš dráty od motoru, odpájíš dráty od potíku a zbude ti tedy krabička s motorem a potíkem. elektroniku si skovej, jednou se třebas hodí. no a ze starýho serva vemeš ten pětikábl a připájíš ho stejně jako bylo v tom starym servu. dva pudou na motor a tři na potík. jen pozor u potík na dráty,, ten co je ted na střednim pinu, tak musí bejt taky na střednim pinu. krajní když prohodíš tak změníš směr otáčení,,,, no jednoduše se podiv na fotku co si sem dával a tak to tam napájej. a koukni na aukro, sou tam levnější.
Odpovědět

Zpět na „SEKCE PRO NOVÁČKY !!!“