Rychlost / Akcelerace

Začínáš s RC auty, nevíš si rady ? Tady je sekce pro tebe.

Moderátoři: rotruck, Loupák83, Honza D, Jirkacbx

Odpovědět
Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Rychlost / Akcelerace

Příspěvek od Daweo »

Cau kluci,

par dni jiz uvazuji nad tim, co vlastne ovlivnuje rychlost, akceleraci auta a teplotu motoru. Duvodem, proc o tom uvazuji je fakt, ze mam 2 silnicaky - tt-02 a rally legendu v zakladu

RL - motor Saturn 23T, defaultni vybava, 7,2V NIMH baterka, vysledny prevod pomer 6,28 ci tak nejak
TT - motor Johnson (21T pokud si dobre pamatuji), 7,2V NIMHzakladni pastorek 22zubu - vysledny prevod pomer 8,27 ci kolik presne, po zmene pastorku na 25zub 7,28.

Jestli dobre chapu, tak prevod pomer udava max rychlost, nebo je to zavisle jeste na necem?
Jde mi o to, ze od pocatku bylo TT pomalejsi jak RL - z pocatku dost, po vymene pastorku je stale RL rychlejsi, ale uz to neni tak zle.
Co se vyrazne zmenilo, tak zahrivani motoru - u RL je vzdy relativne chladny, u TT je po vymene pastorku slusne rozpaleny, coz se mi moc nezamlouva.

Jak tedy zajistit, aby jsem srovnal rychlosti obou podvozku, aby se motor nepropalil podovzkem a neudelal diru v asfalte a idealne jsem teplotu motoru snizil? :-)

Dalsi vec - co se stane s motorem, ktery ma pracovat s napetim 7,2-8,4V, kdyz do nej pustim 7 clankovou NIMH baterku? :D

Diky za odpovedi
Občas pokládám dotazy i za kamaráda
Traxxas STASH 4x4 VLX (chybi kastle + kola)/Rally Legends RL004 - LANCIA DELTA EVO2 + Camaro/Tamiya TT-02 - stock - Camaro
Rally Legends RL004 - Lancia Fulvia HF 1600/Traxxas Slash 2wd (kamarádův)
3p0
Píšu nejvíc
Píšu nejvíc

Re: Rychlost / Akcelerace

Příspěvek od 3p0 »

Jestli chceš, aby ti jely oba modely stejně rychle a se stejnou dynamikou, musíš dát stejný motor, stejný převod, stejný kola (popřípadě dovážit).
Každý motor snese nějaké zatížení a to je v našem případě hmotnost modelu, převodový poměr pak uděluje modelu rychlost a zrychlení. Je to jako na kole s přehazovačkou, na stejný převod kopec vyjedu, ale moje polovička už ne, a to proto, že má jiný počet závitů :--) :--) :--)

A čím nižší napětí, tím to pojede pomaleji, jen aby ti neřvala ochrana na regulátoru :-)
Motto: Auto musí řvát a vypadat nasraně
http://3p0.rajce.idnes.cz/
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „SEKCE PRO NOVÁČKY !!!“