TT02 - začátečník

Začínáš s RC auty, nevíš si rady ? Tady je sekce pro tebe.

Moderátoři: rotruck, Loupák83, Honza D, Jirkacbx

Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

TT02 - začátečník

Příspěvek od Daweo »

Tak jsem se po mnoha rozhodování co vlastně chci za auto rozhoupal k silničáku na podvozku TT02 a rád bych požádal o nějaké rady, než budu nakupovat miliony náhradních či nechutně drahých tuningových dílů.
Elektrovýbava:
Servo: HS-422 ECO
Regulátor: Himoto WP-1040
Přijímač: Traxxas 2,4ghz

Kastle: Killerbody Camaro - zatím nedokončená

Sestavení auta nebyl téměř žádný problém, ten nastal až při prvních testech.
1. Auto jelo obráceným směrem než by jet mělo. Napadá mne spousty možností ale někdo z vás to třeba řešil. Navíc auto na zpátečku jelo podstatně rychleji jak vpřed. Náprava byla snadná - prohodit zapojení motoru - žlutý kabel do černého a zelený do červeného. Od té doby auto jede tak jak má, jen je to na opačném zapojení, než je v návodu.

2. Servo jsem nechal na doporučení prodejce a asi jsem udělal nemalou chybu. Četl jsem ze Futaba servo, které je levnějsí tak se zdá i jako silnější. Mám ale ten problém, že servo se automaticky neni schopné vrátit do středové polohy - z plného raidu se vrátí tak ze 70 procent a dál ho musím dorovnávat. Může to být způsobeno slabým serverm? Nerozpadne se ten podvozek když tam dám tu futabu?

3. Náhradní díly jsou potřeba již po první jízdě. Bohužel se povedlo a kamarád nešikovně zatočil se svym slashem a přejel mi auto. Následkem toho se roztrhl http://www.yeahracing.com/catalog/image ... manual.jpg - díl v checkopintu. Co jsem si všiml, tak téměř nikde jsem neviděl prodávat nic jiného, než 2x celé plato A, B, C, D byť za cenu 165kč. Jelikož ale potřebuji jen tento díl, tak jsem hledal, zda se dá sehnat nějaký hliníkový - rsp zda bych mohl nahradit díl dílem z tt01, který se v hliníku dá sehnat.

4. vyplati se opravovat / přestavovat tt02 podvozek a nebo je lepší pořídit něco jiného? Třeba Vatteru, jiný - odolnější podvozek? Pokud budu upgradovat na hliník, či kov, nedopadne to nakonec tak, že se mi rozpadne spodní plato?

5. nějak jsem se nezorientoval v tom, jaké pneu/ráfky mám pořizovat a případně jak velká kola mohu maximálně použít bez ohledu na kastli?

Díky předem za odpovědi a nebo i rady a pokud nědo někam téma přesune, tak ok... nebyl jsem si jist kam ho zařadit.
Občas pokládám dotazy i za kamaráda
Traxxas STASH 4x4 VLX (chybi kastle + kola)/Rally Legends RL004 - LANCIA DELTA EVO2 + Camaro/Tamiya TT-02 - stock - Camaro
Rally Legends RL004 - Lancia Fulvia HF 1600/Traxxas Slash 2wd (kamarádův)
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Re: TT02 - začátečník

Příspěvek od Jirkacbx »

Daweo,Daweo.
Jak dlouho jsi se rozhodoval o podvozku a kolik jsi toho přečetl tady na foru?
1.Opačná jízda se obyčejně řeší spíše reverzem na vysílačce.Pokud to přehodíš kabelama,může mít motor na jednu stranu menší výkon a už s tim nic neuděláš.

2.Přečetl sis specifikaci k servu a prošel sis sekci TT01?Takže jistě víš,že 3kg tahu je na TTčko málo.Líp 6-8kg tahu.
Jaký servo od Futaby?

3.Je to prostě JENOM TTčko.Dost sis o něm mohl zjistit předem.

4.Co zamýšlíš jezdit?Jen tak blbnout nebo rally nebo něco jinýho?Neopravovat,radši koukni po lepším podvozku.
Jak materiálem,tak vlastnostma.Nejlíp podle mně vyjde VX od Thunder Tiger v RTR.Skoro nerozbitný.
5.Nějaký základ pneu a ráfků máš na autě.Větší průměr na auto nedávej,pneu a disky podle toho,jak se ti co líbí nebo funguje v terénu.Maximálně na širší kastli ráfek s větším offsetem.Co to je se dočteš na foru.
"Pokud můžu,pomůžu.Ale nervy mam jen jedny"
Skype jirkacbx
AX potvora
Každý člověk má nárok na den blbec
Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daweo »

Zdravim Jirko,

Tak nejak jsem cekal, ze se ozves asi jako prvni :-).
O podvozku jsem se rozhodoval - nakonec si poridim Traxxas stampede, ale v tuhle chvili nemam 11500kc, tak jsem se rozhodl jit do neceho pro zacatecniky a at uz to mam doma. Proste nebavilo mne sledovat kamarada co si jezdi se svym slashem a na mne tlaci at uz si neco poridim :D

1. revers na vysilacce jsem zkousel jako prvni, bohuzel se choval velmi divne - kdyz jsem sel z plynu na brzdu tak nereagoval ale ze zpatecky sel na plnej plyn bez problemu. V tovarnim nastaveni se traxxas slash chova obracene co jsem si ozkousel u kamarada. Ono s reverzem jsem si hral hlavne pro to, ze jsem musel nastavit reverz serva aby mi nezatacel na opacnou stranu. Jak jsem psal - kdyz to bylo zapojené dobře podle navodu, tak auto jelo opacne a reagovalo na povel vysilacky tak jak jsem cekal. Bohuzel po reverzu to bylo trosku jinak a malem jsem zaparkoval na parkovisti teska do zdi... nez jsem si uvedomil jak brzdit...

2. jak jsem psal - servo jsem nechal na prodejci a ted jen resim v cem je hacek... - Ty jsi nekomu doporucoval servo: Futaba 3003 nebo HX12K tak ze tim smerem se asi vydam i ja. Ale podivam se na foru zda nekdo neresil zda se servo nevytrhlo / neznicilo rizeni / predek podvozku... asi bych se ani nedivil, kdyz by ta sila neco provedla. Mozna by mne zajimalo, proc je to servo ale slaby - treba RC od Himota maji 3kg serva bezne a kdyz jsem je videl jet, tak se nezdaly ze by nejak mely problem....

3. To ze je to jenom TT je mi jasne - a beru to jako lepsi hracku, ke ktere se nahradni dily poridit v nejake podobe daji. Spis mne prekvapilo ze na TT01 je dost tuningovych dilu a na TT02 v cr prakticky nic a v zahranici se za 2ks dilu co mi praskl bere neco od 10 do 30 dolaru.

4. kousek od baraku mam okruh, tak ze primarne okruh, chodnik, asfalt - proste sidlistove prostredi. Zadne realne zavody zatim neplanuji... byt k tomu se mozna casem dostanu... Mno zatim opravovat budu - dily jsou levne a povedlo se mi prasklej dil slepit.. zitra zkusim chvili jet a uvidim zda prezije.. byt ocekavam ze se pokazi. Nicmene do doby nez si budu moci poridit lepsiho silnicaka asi u tohohle zustanu. O tom thundertigerovi (sperowhawkovi) budu uvazovat - jak budu mit cestu kolem RCKingu tak se tam na nej hned podivam :-). Kdyz ale vidim cenu toho RC tak premyslim proc jsem si poridil to TT... pokud je tedy ve vsem horsi. No mozna jeste otazka - ma tamiya neco odolnejsiho / vhodnejsiho ale stale relativne dostupneho nebo jit do neceho jineho - treba toha thundertigra?

5. dobra chapu - kola necham zatim defaultni... Offset zatim resit nepotrebuju

Jeste jednou diky za odpoved
Traxxas STASH 4x4 VLX (chybi kastle + kola)/Rally Legends RL004 - LANCIA DELTA EVO2 + Camaro/Tamiya TT-02 - stock - Camaro
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Zdary.
Sakryš,asi budu na foru dost profláklá osůbka :-)
Taky jsem tu každý den,takže se neni co divit,že do všeho kecam :-)
Stampede monstra?Radši 4kolku,2wd u monstra nic moc.
Něco jsem napsal na SZ.

1. Pokud rádio a regl VXL od Traxxasu,tak to by mělo mít vcelku dlouhou dobu mezi namáčknutím brzdy,co jsem mohl zkusit.Auto musí skoro stát na místě,aby se zapla zpátečka.Obráceně už je to o dost rychlejší.Zvláště pokud máš profil ten pro začátečníka.
2.3003 i HX12K jsou v pohodě jako i jiný silný serva,jelikož na servu máš servosaver,ty skládaný pružinky nebo jiný omezovač tahu/tlaku,který ty síly ohlídá sám.Nikde se nic netrhá na podvozku.
3.TT02 se bere furt jako novinka a pokud je hodně dílů shodným,nevím/nezkoumal jsem,tak neni potřeba prodávat/dělat ND s popiskem pro TT02.
4. Pokud se na dráze trochu vyskytují i jiní řidiči a jiný modely podvozků,nebud ostýchavý a zajdi za klukama se trochu pozeptat :-)
Hlavu ti za to neutrhnou a třeba ti poradí lepší podvozek jak já,který ti bude líp a dýl sloužit.
5.OK
Od toho tu forum je,aby se začátečníkům poradilo,šetřila se jejich peněženka a navíc si pak ve výsledku pěkně zajezdili a rozšířili řady RC bláznů :-)
Skype jirkacbx
AX potvora
Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daweo »

Ahoj,

celkem asi uz proflakly jsi... popravde si nepamatuji, ve kterem topicku jsem nezahledl nejaky prispevek od tebe. Nicemene zkusenosti je dobre predavat dal a dal a obcas je potreba nekoho nakopnout, kdyz ho to samo netrkne:-)
Co se Stampika tyka, tak ten bude 4x4 - http://www.astramodel.cz/cz/katalog/tra ... 25253.html - jen budu resit nejakej bordelokryt, nebot jak vidim kamaradova slashe, tak po jizde na hristi a podobne odevsad lovi smeti.... nehlede na stridak... byt tenhle se zda jako pomerne pekne utesnenej, tak ze projeti kaluze / mokre travy / troska deste by vadit nejak nemela....

SZ jsem si precetl a pomuze jak mne tak kamaradovi, ktery chtel poridit tamiyi ale kdyz vidi jeji neodolnost... tak resi zda neco lepsiho nebo se na silnicaka komplet vybodnout a jezdit se slashem i treba na okruhu - samozrejme jen takovy ten maly zavod kdy se nekouka na s cim kdo prijel..

K te me nestastne tamiyi - jak jsem psal - regulator Himoto, servo HS-422eco a jen prijimac je od Traxxasu a to z duvodu, ze zatim mohu pouzivat kamaradovu vysilacku - a pak budu mit od stampika... nez se rozbije nebo nez se rozhodnu pro jinou treba od spektra. Byl jsem nadchnutej jednou, ale pak jsem si uvedomil ze tu telemetrii na hoby jezdeni vazne nepotrebuju a 5000kc mohu dat jinam :D
Jedine co u te tamyie je v podstate dobre rekl bych tak jsou kulickova loziska za ktere jsem si priplatil. Regulator a prjimac mohu pouzit v dalsim aute, servo mozna do policky. Mno a mohu pouzit asi i baterku - byt je to 6 clanek. Jinak receno - pro sebe preferuji koupe podvozku bez RC, regulatoru a baterky kdy zbyvajici komponenty nabidnou vyssi odolnost / uzitnou hodnotu.
Celkove se mi ale nezdalo ze by ta tamiya az na smerovou nestabilitu jela spatne - spis mne to prekvapilo Ne milemne prekvapilo, je krehka a druha vec - ono na netu najdes 2 nazory - jedni daji tt02 suprove hodnoceni, jini ji zkritizuji.. a pak si vyber :(. Na nejaky zavod se pujdu podivat - pristi vikend nebo prespristi? ma byt neco v brne :-)

K tomu traxxasu - to sice ano, ale brzda musi reagovat okamzite a tady to reagovalo tak jako ze auto prave musi stat a pak teprve jdu dozadu... nebo ze by regl neumel davat bryzdu? Pak ale nechapu proc ze zpatecky jde okamzite na plny vykon vpred + tedy ta polovicni rychlost vuci smeru vzad...

Mno a ted mne napadlo - kdys davno doma tata lepil ruzne plastove hracky rozlamanyma mrizkama modelu a podobne. Vim ze pouzival toluen a mne to desne smrdelo. Tak jsem doma nasel trochu toluenu nalil ho do sklenicky, nahazel tam par dilu z ramecku rc auta a hle... ono se nic nedeje. Mam to chapat tak, ze tento plast je jinej nez ten co se pouziva na lepene modely, vlacky a podobne? Nebo jsem jen udelal nejakou chybu - pripadne nevim ani jak dlouho trva nez se ty dily rozpusti.... jen mam pocit ze to bylo vzdy pomerne rychle - do druheho / tretiho dne.... Byla by i zde rada ohledne toluenoveho lepidla / jineho lepsiho lepidla at vim jak moc pevne dany spoj dokazu opravit - myslim ze je to tehlice nebo co zadni napravy ze bych to vyztuzil / opravil a ozkousel pevnost?
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Bordelkryt : Bud kouknout,jestli se neprodává jako origo díl a pokud ne,trochu nějaký lepitelný desky a vyrobit doma.
Třeba z výstražných tabulek a podobně.
Toluen a plast : Většina plastů na podvozcích by měly být termoplasty,tvarovatelný za tepla.Některý čistý,některý s přídavkem skelnýho vlákna a kdo ví ještě s čim.Takže na rozdíl od leteckých modelů,kde rámečky toluen zpracuje vcelku rychle,tyhle plasty to spíš jen oslizne a ožblebtá.Bud lepit vteřinákem,ale zase každý nelepí vhodně nebo svařit za studena nějakým lepidlem nebo říznout drážku,nastrčit kus tvrdýho drátu a zalepit epoxidem.
Těhlice : Odborný názvy mi nic moc neříkají,ale neni to ten díl,co drží na spodním ramenu,přes kloubek s horním ramenem a skrz jde poloosa na kolo?To neslepuj.Bud přes inzerát poptej,jestli se někomu doma neválí zbytečný nebo koupit nový.
Skype jirkacbx
AX potvora
Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daweo »

Dobra, tak ten bazmek s toluenem vyhodim... jsem to chtel uz svadet na to, ze jsem koupil neco spatne. Zatim jsem to zkusil slepit uhu lepidlem a cekam az mi zitra pujci kamarad vysilacku abych to ozkousel projet. Jinak - ta tamiya urcite skelne vlakno v podvozku mit nebude :D

Jinak je to presne ten dil, co jsi poslal jen ze zadni napravy. Ono to v podstate drzelo, nez jsem se jemne dotknul obrubniku... to byl uz asi moc velkej tlak na ten spoj. Jinak uz jsem si vyzvedl i plato s ND - part A za 165kc a tim padem mam nejake dily 2x a doufam ze uz moc praskat nebudou.

Jeste tu je otazka - cetl jsem ze nemam prestavovat auto do ALU, ale nejak jsem poradne nepochopil proc, rsp zda se to tyka doplnovani jednotlivych dilu a nebo i treba kompletni prestavbe viz
http://www.yeahracing.com/catalog/yeah- ... -3385.html

K tomu co je na odkazu - ano jsem si vedom ceny - 3999kc
1. ma to vubec cenu a nebo je lepsi jit rovnou di jineho podvozku - thunder tiger / rally legends? Preci jen zbude mi v podstate skoro nic z originalu
2. proc prestavba nema cenu? zbavim se praskani plastovych dilu a ziskam nejakou nastavitelnost. Jen prosim neodpovidejte nikdo porad je to Tamiya. To mi moc nepomuze :D
3p0
Píšu nejvíc
Píšu nejvíc

Příspěvek od 3p0 »

Všichni ti tu jako Jirka řekneme, že al. ramena do podvozku nepatří. Je to hezké, ale to je tak vše.
Jestli to s Rallye myslíš vážně podívej se nejprve s čím jezdí špička v ČR ZDE, to by ti mohlo trochu pomoci v hledání. Pak si projdi HRANOL.CZ od novako, je tam mnoho nápadů a rad.
Tím se vracím k otázce co vyvstala, tunit TT-01,TT02 ano , ale s rozumem, jinak tě to vyjde podstatně více než např. XV-01.
Motto: Auto musí řvát a vypadat nasraně
http://3p0.rajce.idnes.cz/
Obrázek
Honza D
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Honza D »

Daweo píše: Sestavení auta nebyl téměř žádný problém, ten nastal až při prvních testech.
1. Auto jelo obráceným směrem než by jet mělo. Napadá mne spousty možností ale někdo z vás to třeba řešil. Navíc auto na zpátečku jelo podstatně rychleji jak vpřed. Náprava byla snadná - prohodit zapojení motoru - žlutý kabel do černého a zelený do červeného. Od té doby auto jede tak jak má, jen je to na opačném zapojení, než je v návodu.
K tomuhle mě napadlo, nedals náhodou obráceně diferáky? Nevím, jestli je to u TT02 jištěný.. Motor by se měl správně točit proti směru hodinových ručiček při pohledu na výstupní hřídel
Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. -Colin Chapman
Tamiya TB-03F4, Tumbrel MRR-1
Datsun 240Z, Ford Mustang Fastback rally, BMW M3 E30 Rally, Toyota GT86 rally
http://honza-d.rajce.idnes.cz/
Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daweo »

3o0 : diky - na odkaz jsem v rychlosti koukl a vidim ze rozsirene podvozky jsou od Tamyie a od Xraye. VX se mi osobne nelibi kvuli nahonu remenem (byt to muze byt dobry koncept, jen mu asi nejak neduveruji no). Na TA podvozek jsem koukal nez jsem koupil TT02 a TB jsem v obchodech moc nevidel. Nicmene vzhledem k mnozstvi a zastoupeni Tamie - mam to brat tak, ze TT ma plasty na nic, a ty ostatni maji lepsi / odolnejsi plasty? Nebo je to jen tim, ze v Rally hrozi lehci kolize a tudiz ty dily odchazi mene?

HonzaD: :oops: mno co k tomu ted rici... ano, mas pravdu, bylo to v diffu :D - vyreseno :o Diky
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Správně sis sám odpověděl.Skládání OK,ale první problémy při prvních jízdách.
Pokud chceš nutně auto od Tamiye,radši sahnout po lepším a dražším podvozku.Bohužel s kardanem toho moc nenajdeš.
Samej řemen.
Tamiyi XV by pár spokojených lidí už mělo jezdit.
VX od Thunder Tiger moc rozšířený není,úpravy na rally jsou minimální a i s nima jde auto použít/přenastavit na asfalt.
Neplést slovosled XV-VX.
A jak píše 3p0,koukni na hranol.cz na články od novako ohledně úprav TT01 a že s tim je prdelení až dost.
I přes to,že financema nehýřim,radši si pořídim spolehlivý a odolný podvozek,co něco vydrží než se trápit s nespolehlivým.
Skype jirkacbx
AX potvora
Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daweo »

Zdravim, tak jsem po zime vytahl TT02 na okruh, poprve jsem se vratil se vsemi dily tak, jak maji byt a podruhe / treti jsem jiz tolik stesti nemel. Nemel jsem prehazovat kola... ja to tusil :evil:
Diky tomu musim provest opravu predni napravy - tj vymenit predni klouby zataceni http://www.mz-racing.net/p10847-tt2021- ... set-1-par/ a jeste k tomu horni rameno.

Nicmene vsiml jsem si ze TT-02 vysla ted ve verzi S, ktera podle mne obsahuje par featurek (http://www.tamiya.com/english/rc/rcmanu ... 0TT02S.pdf ) prave co se tyka ramen a podobne a tak premyslim, zda nepredelat tt-02 na verzi S a nebo koupit jen nahradni dily a jezdit, dokud neco neurazim.

Co si kdo o tom tedy mysli?

PS: novy podvozek v CR stoji okolo 3600kc http://www.mpmshop.cz/rc-auta-tamiya/rc ... 58600.html
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Pořád platí rada - poohlídnout se po lepším podvozku.
Skype jirkacbx
AX potvora
Daweo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daweo »

Tak lepsi podvozek mam... tohle je spis nouzovy podvozek ci spis takovy ten na velmi rekreacni jezdeni :D Nicmene je mi lito se ho zbavovat.
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Do TTčka budeš dávat peníze pořád i jako rekreační podvozek.
A tam především víc,jelikož ho šetřit nebudeš.Nebo omladina.
Skype jirkacbx
AX potvora
Odpovědět

Zpět na „SEKCE PRO NOVÁČKY !!!“