[Aktualizováno]Dotazy, rady, vylepšení

Začínáš s RC auty, nevíš si rady ? Tady je sekce pro tebe.

Moderátoři: rotruck, Loupák83, Honza D, Jirkacbx

ToKro
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

[Aktualizováno]Dotazy, rady, vylepšení

Příspěvek od ToKro »

Ahoj, koupil jsem si ventilátor Tornado HighSpeed 30x30mm (YeahRacing). Budu jím chladit motor ve svém monster trucku Maverick Strada MT/Himoto MonsterTruck. A zde začínají mé problémy: 1) Jak mám ten větráček upevnit, ocením jakoukoliv radu/typ. Napadlo mě udělat nějakou konstrukci která by byla přidělaná na karoserii v místě motoru. A 2) Jak má být větráček orientovaný? Má foukat vzduch na motor nebo horký odvádět pryč? Vím že se to tu už někde řešilo, ale někdo píše tohle, a někdo zase tamto. Podotýkám že nemám bordelkryt, tj. jde o to aby vzduch proudil kolem motoru (s karosérií se moc hřeje, bez ní je celkem ok). Na závěr posílám fotku motoru s pasivním chladičem:
Obrázek
Naposledy upravil(a) ToKro dne čtv říj 03, 2013 11:38 am, celkem upraveno 3 x.
Maverick StradaMT (Himoto emxt-1)
ZORES
Píšu nejvíc
Píšu nejvíc

Re: [Dotaz]Jak na ventilátor

Příspěvek od ZORES »

K tomuhle se to nepřidělá a když ano bude to na pikaču. Si kup rovnou s ventilátorem: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... oling.html
AXIAL, TAMIYA, VATERRA, LOSI, vintage Traxxas , new & vintage KYOSHO, new & vintage ASSO.
lowendead
Finanční podpora fóra
Finanční podpora fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lowendead »

Osobně bych bez bordelkrytu volil vzduch na motor. Pro větráčky jsou speciální chladiče, které mají plošinku a díry pro šroubky. Ale zkus vybrat vhodné "žebro" na chladiči, a větráček do něj samořezkou přišroubovat :)
Tamiya TA05
TeamC TS2TE
ToKro
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ToKro »

Děkuju za rady, ale aby jste si nemysleli že jsem úplný hlupák, samozřejmě vím že se prodávají chladiče s ventilátorem, jenže větráčky na nich nejsou moc výkonné, a navíc takovýto chladič mívá velmi malé žebrování. Originální mi přijde vcelku dobrý, především svým důkladným žebrováním. Navíc pod ním mám nanesenou teplovodivku takže se mi ho nechce sundavat ;). Jinak nevím jak si představuješ že bych měl navrtat šroubek do žebra, to by tam musel být větráček nějak podivně z boku, a já myslel že má být nahoře. Nejreálněji se mi asi jeví že větráček bych "zavěsil" na konstrukci připevněnou na karosérii. Nicméně všem znovu děkuji za rady :text-thankyouyellow: !
Honza D
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Honza D »

Přidělat jde jednoduše - vezmi 2 samořezný šroubky a nacpi je do mezery mezi žebrama. Vypadá to jako křehký a nefunkční, ale opak je pravdou
Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. -Colin Chapman
Tamiya TB-03F4, Tumbrel MRR-1
Datsun 240Z, Ford Mustang Fastback rally, BMW M3 E30 Rally, Toyota GT86 rally
http://honza-d.rajce.idnes.cz/
ToKro
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ToKro »

Ah tak, až teď sem to pochopil, jako že bude o něco širší než je mezera mezi žebrama a on se do ní zavrtá. Představoval sem si že bych měl nějak provrtat žebro skrz na skrz :oops:
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Budto si vybrat potřebný samořezný šroubky a na hulváta je nahnat do chladiče,at to někde drží.
Nebo si udělat Z držák,který bude uchycený jednim šroubkem od horního plata.
"Pokud můžu,pomůžu.Ale nervy mam jen jedny"
Skype jirkacbx
AX potvora
Každý člověk má nárok na den blbec
ToKro
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ToKro »

Tak nakonec jsem zvolil metodu "narvu to do chladiče". Jsem překvapen jak dobře to drží ;). Zvolil sem šrouby Rigidur určené do sádrokartonu, jsou dost ostré. Větráček jsem dle vašich rad umístil tak aby vzduch foukal na motor. Teď ještě vyřešit dva problémy, jednak potřebuju udělat nějakou síťku přes větráček ať mi do něj nepadá bordel, a za druhé musim nějak zorganizovat kabeláž v autě, především pak vymyslet kam zastrčit ten mezičlánek mezi baterkou a reglem z kterého mam vyvedené konektory na připojení větráčku :lol: .
Obrázek
Obrázek
kolajz
Píšu nejvíc
Píšu nejvíc

Příspěvek od kolajz »

tokro : regulátor má zdířku batt - která slouží buď k napájení nebo jako zdroj : do ní se dá napojit větráček.
Měl jsem toho už moc , momentálně jen
TA05 EAGLE+full tuning.
Hpi baja 5B ss
http://kolajz.rajce.idnes.cz
lowendead
Finanční podpora fóra
Finanční podpora fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lowendead »

Přijímač... :lol:
Tamiya TA05
TeamC TS2TE
ToKro
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ToKro »

O té díře batt vím, ale tak nějak jsem předpokládal že když baterka dává 7.2V a ta zdířka 5V tak bude větráček rychlejší na 7.2V. Ale když má operating voltage 5V tak je to asi blbá úvaha, co :oops: ? Jinak našel jsem kus takové té síťky na okno proti hmyzu, tím jsem překryl větráček a otvor v motoru. Myslím že to by mohlo celkem fungovat. Dále jsem vyzkoušel takovej polo bordelkryt - pouze dvě bočnice 7cm vysoké z kusu plechu. Myslím že by to mělo celkem pomáhat, otázka je jestli se to nebude hřát, to by mi za to ušetření práce s úklidem bordelu nestálo (už mám 3. motor :D ). Ten kryt musím ještě vyzkoušet, pokud budou problémy nemilosrdně jej zahodím. Ale větráček je myslím velmi dobrá volba, zatím jsem ještě neměl příležitost vyzkoušet delší jízdu v terénu, ale asi 5minut sem různě "zběsile" popojížděl po bytě, a motor byl krásně vlažný, což normálně nebývá. Fotky dodám zítra. Znovu vám děkuji za rady :text-thankyouyellow: !
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

Tokro chce nejspíš větrák provozovat přímo z aku,jelikož zvládá až 8.4V z 2S.
Stačí třeba přímo kabely od větráku napájet na konektory reglu od aku.Nebo nechat na 5V a strčit do přijímače.
Sítku nebo kousek filtru z vysavače,třeba ten hrubší před motorem,přímo nalepit na větrák,třeba trochu vypodložit vystříhnutým mezikusem z kartonu,aby to nebylo přímo nad vrtulí,jelikož při tomhle tahu to bude sakra nasávat.Udělat díry pro šrouby a hotovo.
Skype jirkacbx
AX potvora
ToKro
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ToKro »

Děkuju, tu síťku asi teda ještě předělám podle tvé rady, teď jí tam mám tak nějak fixovanou páskou ;). Napájím ho prozatím pomocí tohoto mezikusu http://kratsi.cz/7MQ.
Jirkacbx
Cestář
Cestář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirkacbx »

To taky jde,jen Tamiya konektory bych doporučil na G4 nebo Deansy.Třeba.
Prostě jiný a lepší konektory.
Mezi aku a regl.
Skype jirkacbx
AX potvora
ToKro
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ToKro »

Vím ze tamijacke konektory nejsou mezi rcckari oblíbené, ale už Nevím proc. Mohl by jsi mi to prosím osvětlit :think: ?ezdim jen tak pro zábavu, baterky mam nimh. S konektorem jsem nikdy problém nemel, ale dovedu si predstavit ze může Mit třeba velky odpor. Prosím tedy o polopaticke vysvětlení. p.s. omlouvám se za překlepy a místy chybějící diakritiku, Pisu ted z mobilu.
Odpovědět

Zpět na „SEKCE PRO NOVÁČKY !!!“