Chtěl bych začít s RC Rally
Moderátoři: rotruck, Loupák83, Honza D, Jirkacbx
- Jirkacbx
- Cestář

- Kontaktovat uživatele:
Re: Chtěl bych začít s RC Rally
Přesně tak, většina odpovědí.
Na rally stačí světlost podvozku 2cm a i v rallycrossu.
Kdo má vyšší světlost,dělá to jen trochu z neznalosti a přehršle většího ega.
Většinou stačí origo tlumiče,jen delší a měkčí pružina s řidším/hustějším olejem,podle toho,co komu sedí.
Taky záleží na počtu dírek v pístku a jak vlastně se tlumič chová celkově.
Pokud můžu "umravnit" standart tlumič,jedno zda olejem či pružinou a při jízdě pak "správně funguje",neni důvod sahat po extrém světlosti podvozku,pořizovat draze delší poloosy,tlumiče a další věci.
Na rally stačí světlost podvozku 2cm a i v rallycrossu.
Kdo má vyšší světlost,dělá to jen trochu z neznalosti a přehršle většího ega.
Většinou stačí origo tlumiče,jen delší a měkčí pružina s řidším/hustějším olejem,podle toho,co komu sedí.
Taky záleží na počtu dírek v pístku a jak vlastně se tlumič chová celkově.
Pokud můžu "umravnit" standart tlumič,jedno zda olejem či pružinou a při jízdě pak "správně funguje",neni důvod sahat po extrém světlosti podvozku,pořizovat draze delší poloosy,tlumiče a další věci.
"Pokud můžu,pomůžu.Ale nervy mam jen jedny"
Skype jirkacbx
AX potvora
Každý člověk má nárok na den blbec
Skype jirkacbx
AX potvora
- jara.donald
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Zdravím vás pánové, omlouvám se že jsem teď dlouho nic nepřidal. Měním ted zaměstnání takže vubec nestíhám.
vitRCCarKratochvil: fotky určitě pošlu. Mám teď rozdělaný předek. Přední poloosy mi dřeli o držák tihlic (tedy o ty céčka). Tak jsem to vybrousil a budu to v nejbliší době skládat a zkoušet. Ale jinak takový rejd jako máte vy určitě mít nebudu.
Co se týče světlosti, z nouze to rychle zvednout bez další investice, jsem nechal seriové tlumiče a pružiny (ty jsem akorát natáhnul aby byli tvrdší) a navrtal jsem nové dirky do ramen abych mohl ty tlumiče přišroubovat.
Co se týče závodění, možná že jsem to tu psal, možná ne. O první místo mi nejde. Chci se učasnit a zajezdit si. Stát na bedně a mít pohárek není můj styl.
Loupák83: Já nejel ještě vůbec nic. A tu světlou výšku hrotim jen kuli tomu že jsem měl 1:8 Reely Air Attack Nitro Buggy a ta byla i v základu mnohem víš než himoto teď. Jinak čemu to dělá nebo nedělá dobře stále nevím. Pokoušel jsem se s tím obden jezdit a blbnout abych něco viděl ale stále vše drží.
Jirkacbx: Musím souhlasit, ta výška je určitě zbytečná a seriové tlumiče po menší upravě pro začátek stačí.
Jinak dnes sem také píši s prosbou o radu. Byl jsem u prodejce s rc modely v jbc a ptal jsem se ho na lepší baterie a nabíječku. A docela ze mě udělal školáčka co jde poprvé do školy. Řekl mi že pokud tam mám seriový regulátor a stejnosměrný motor že pro mě Li-Pol (nebo jaké to jsou baterky) nejsou. Prý to nemá nějaké hlídaní napětí a tím bych ty baterky mohl zníčit. Doporučil mi tedy Ni-Hm 4000-5000 a nabíječku (nevím už název) 4A, balancer, vybíječ atd. Ještě k tomu konektory na baterii. Za celý set chce 2500,- Tak se vás tedy ptám co vy na to? Mluvil sice přesvědčivě ale já osobně ho neznám a zrovna na tohle budu opatrnější. Předem děkuji všem.
edit:Jinak já zatím vážně uvažuji o:
Nabíječka: http://www.himoto.cz/nabijecky-a-zdroje ... r--50w-5a/
Baterie:
Ni-Hm: http://www.himoto.cz/ni-mh/lrp-hyper-pa ... mh-7-2v-2/
Li-Pol: http://www.himoto.cz/20c/zippy-flightma ... -hardcase/ http://www.himoto.cz/20c/turnigy-lipol- ... -20c-7-4v/
Připomínám že v tomto směru apsolutně tápám. Měl jsem nitro. Takže kritiku či radu přivítám rád.
vitRCCarKratochvil: fotky určitě pošlu. Mám teď rozdělaný předek. Přední poloosy mi dřeli o držák tihlic (tedy o ty céčka). Tak jsem to vybrousil a budu to v nejbliší době skládat a zkoušet. Ale jinak takový rejd jako máte vy určitě mít nebudu.
Co se týče světlosti, z nouze to rychle zvednout bez další investice, jsem nechal seriové tlumiče a pružiny (ty jsem akorát natáhnul aby byli tvrdší) a navrtal jsem nové dirky do ramen abych mohl ty tlumiče přišroubovat.
Co se týče závodění, možná že jsem to tu psal, možná ne. O první místo mi nejde. Chci se učasnit a zajezdit si. Stát na bedně a mít pohárek není můj styl.
Loupák83: Já nejel ještě vůbec nic. A tu světlou výšku hrotim jen kuli tomu že jsem měl 1:8 Reely Air Attack Nitro Buggy a ta byla i v základu mnohem víš než himoto teď. Jinak čemu to dělá nebo nedělá dobře stále nevím. Pokoušel jsem se s tím obden jezdit a blbnout abych něco viděl ale stále vše drží.
Jirkacbx: Musím souhlasit, ta výška je určitě zbytečná a seriové tlumiče po menší upravě pro začátek stačí.
Jinak dnes sem také píši s prosbou o radu. Byl jsem u prodejce s rc modely v jbc a ptal jsem se ho na lepší baterie a nabíječku. A docela ze mě udělal školáčka co jde poprvé do školy. Řekl mi že pokud tam mám seriový regulátor a stejnosměrný motor že pro mě Li-Pol (nebo jaké to jsou baterky) nejsou. Prý to nemá nějaké hlídaní napětí a tím bych ty baterky mohl zníčit. Doporučil mi tedy Ni-Hm 4000-5000 a nabíječku (nevím už název) 4A, balancer, vybíječ atd. Ještě k tomu konektory na baterii. Za celý set chce 2500,- Tak se vás tedy ptám co vy na to? Mluvil sice přesvědčivě ale já osobně ho neznám a zrovna na tohle budu opatrnější. Předem děkuji všem.
edit:Jinak já zatím vážně uvažuji o:
Nabíječka: http://www.himoto.cz/nabijecky-a-zdroje ... r--50w-5a/
Baterie:
Ni-Hm: http://www.himoto.cz/ni-mh/lrp-hyper-pa ... mh-7-2v-2/
Li-Pol: http://www.himoto.cz/20c/zippy-flightma ... -hardcase/ http://www.himoto.cz/20c/turnigy-lipol- ... -20c-7-4v/
Připomínám že v tomto směru apsolutně tápám. Měl jsem nitro. Takže kritiku či radu přivítám rád.
-
vitRCCarKratochvil
- Pravidelný navštěvník

Bejt tebou,tak bych šel asi do lipolky, teď ta technologii je vyspělá tak, že ti 5000ka vydrží jezdit třeba 45-60 minut, podle toho jak moc mačkáš plyn
a regulátor bude mít věčí odběr, takže to auto bude výkonější
Je pravda, že lipolka se musí hlídat, ale myslim, že v kategorii u baterek je o tom hodně napsáno a ten hlídač napětí seženeš do 100vky.
A nekupuj to ze stránek Himoto, daj se sehnat lepší baterky za míň
šířka podvozku neni 200mm, ale 195mm, podle toho co máš za kola,na rally blockách a ripmaxech máš 200 a na pirelkách 195
Ta šířka by byla problém asi jen ma rallytrophy, protože tam ti to měří.
jestli máš pay pall účet, tak bych se s tebou rád domluvil na těch poloosách, za 100vku, no neberto, když do DFka stojej třeba 600
Jěště bych doporučil nový servo, ale to až později, teď hlavně vyřeš ty baterky a nabíječku
Ještě vlastní zkušenost: ten sériovej motor drží, ale pak mi odesel, že jsem ho upálil, tak sem jich koupil asi 6 a všechny jsem upálil, protože Himoto tam má docela těžkej převod, řešil jsem to jinym pastorkem, nebo se to dá vyřešit stříďákem, ale jak jsou ty vedra, tak mi po 45 minutách vipnul, že se přehřál
A myslim, že na tom vebu maj chybu, protože 2.článková lipo baterka nemá napětí 7.4, ale 8.4
Rejd bys měl mít dobrej, na šotolinu to nevadí, jen v zatáčce trochu zatopíš
, ale na silnici nebo zámkový dlažbě, kde to auto drží. tak tam se ten rejd pozná
Tuhle nabíječku mám já, jsem s ní spokojenej, za tu cenu, ale tady ti všichni napíšou, že máš koupit nějakou jinou
Je pravda, že lipolka se musí hlídat, ale myslim, že v kategorii u baterek je o tom hodně napsáno a ten hlídač napětí seženeš do 100vky.
A nekupuj to ze stránek Himoto, daj se sehnat lepší baterky za míň
šířka podvozku neni 200mm, ale 195mm, podle toho co máš za kola,na rally blockách a ripmaxech máš 200 a na pirelkách 195
Ta šířka by byla problém asi jen ma rallytrophy, protože tam ti to měří.
jestli máš pay pall účet, tak bych se s tebou rád domluvil na těch poloosách, za 100vku, no neberto, když do DFka stojej třeba 600
Jěště bych doporučil nový servo, ale to až později, teď hlavně vyřeš ty baterky a nabíječku
Ještě vlastní zkušenost: ten sériovej motor drží, ale pak mi odesel, že jsem ho upálil, tak sem jich koupil asi 6 a všechny jsem upálil, protože Himoto tam má docela těžkej převod, řešil jsem to jinym pastorkem, nebo se to dá vyřešit stříďákem, ale jak jsou ty vedra, tak mi po 45 minutách vipnul, že se přehřál
A myslim, že na tom vebu maj chybu, protože 2.článková lipo baterka nemá napětí 7.4, ale 8.4
Rejd bys měl mít dobrej, na šotolinu to nevadí, jen v zatáčce trochu zatopíš
Tuhle nabíječku mám já, jsem s ní spokojenej, za tu cenu, ale tady ti všichni napíšou, že máš koupit nějakou jinou
- Loupák83
- Finanční podpora fóra

no prodejce nebyl až zas tak daleko od pravdy. Srtový régly nejsou stavěný moc na lipolky. Ano régl to zvládne ale bude dost topit. takže v ten okamžik musíš řešit chlazení. Za další tyhle régly nemaj hlídání napětí na lipolce takže pokud budeš jezdit dlouho tak tu lipolku podvybiješ a to je smrt pro lipolku.
Pokud můžu dát radu tak si udělej výlet do Semil. Je tam prodejce Jára Doležal stránky zde http://www.rcautomodely.cz/
poradí ti co a jak má bohaté zkušenosti.
A pokud bych to měl shrnout tak lipolku klidně ale musíš pak pořešit další věci. A díky lipolce ti to poletí o hodně víc než s NiMH ale za cenu dost zvýšené teploty takže pokud do toho půjdeš tak na začátku opatrně aby si to neupekl.
EDIT: nemůžeš porovnávat 1/8 buggy a 1/10 onroad to je jako kdyby si porovnával jablka s hruškama prostě porovnáváš neporovnatalný.
Případně si udělej čas v neděli a přijeď se podívat do Semil za závody. Dozvíš se tam za pár minut víc že když budeš týden někde něco studovat na netu.
Pokud můžu dát radu tak si udělej výlet do Semil. Je tam prodejce Jára Doležal stránky zde http://www.rcautomodely.cz/
poradí ti co a jak má bohaté zkušenosti.
A pokud bych to měl shrnout tak lipolku klidně ale musíš pak pořešit další věci. A díky lipolce ti to poletí o hodně víc než s NiMH ale za cenu dost zvýšené teploty takže pokud do toho půjdeš tak na začátku opatrně aby si to neupekl.
EDIT: nemůžeš porovnávat 1/8 buggy a 1/10 onroad to je jako kdyby si porovnával jablka s hruškama prostě porovnáváš neporovnatalný.
Případně si udělej čas v neděli a přijeď se podívat do Semil za závody. Dozvíš se tam za pár minut víc že když budeš týden někde něco studovat na netu.
Xray T4 2017 Open
X-RAY XB4 2015 , ASSO B6
Axial SCX10 Dingo
FB: http://www.facebook.com/pages/RC-Semily ... 233?ref=hl
X-RAY XB4 2015 , ASSO B6
Axial SCX10 Dingo
FB: http://www.facebook.com/pages/RC-Semily ... 233?ref=hl
-
vitRCCarKratochvil
- Pravidelný navštěvník

- jara.donald
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Takže tedy když pořídím ty Ni-Hm tak jak budu cca dlouho jezdit? Podle uvedených údajů mi ta nabíječka přijde taky dobrá. Po bateriích pokoukám i jinde ale ty ceny jsou podobné. navíc jestli někde ušetřím na bateriích cca 200 a dám za poštovný 100 tak myslím že si moc nepolepším.
Loupák83: Děkuji za pozvání ale už sem jednou takhle byl v lbc a nic moc sem se nedozvěděl.
vitRCCarKratochvil: pay pall nemám
Loupák83: Děkuji za pozvání ale už sem jednou takhle byl v lbc a nic moc sem se nedozvěděl.
vitRCCarKratochvil: pay pall nemám
NiMh neřeš, koukej po LiPo. Výkon, životnost baterií a další je úplně jinde.
A pokud jde o ten hlídač napětí, určitě jeden najdu, měl jsem tři a jen jeden rozbalil (cena byla cca 100-150,- ale teď fakt nevím)
A pokud jde o ten hlídač napětí, určitě jeden najdu, měl jsem tři a jen jeden rozbalil (cena byla cca 100-150,- ale teď fakt nevím)
-
vitRCCarKratochvil
- Pravidelný navštěvník

Jo, z těch lipolek neměj strach, že se něco bude hřát a když budeš mít ten pípák, tak by neměl bejt žádnej problém
3p0: ten hlídač má monitor a pípá, nebo jen pípá ?
3p0: ten hlídač má monitor a pípá, nebo jen pípá ?
Jo našel, je to tenhle, tak cena by byla adekvátní 
- jara.donald
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Ještě o tom popřemýšlím. Ale spíš bych chtěl vědět proč ne ty Ni-Hm? To bude doba jezdění kratší na nich než na Li-Pol? Nebo proc?
- Jirkacbx
- Cestář

- Kontaktovat uživatele:
Nimh : Je lepší koupit dražší a kvalitnější aku,aby byla nějaká záruka výkonu.
Při používání výkon poskytujou postupně a postupně taky výkon upadá.
Po ježdění je občas aku nacyklovat,srovnávat články a jinak se o ně starat.
Taky jsou těžší a pokud musí podat větší výkon,docela topí.
Lipo : Při srovnatelný ceně za Nimh pořídíš lepší a výkonnější aku.
Výkon poskytují po dobu jízdy v plné výši,vadnou a zpomalí až před koncem.
Výkon vyšší a dýl než Nimh a lehčí.
Na značku skoro nemusíš koukat,většina drží.
Stačí si pouze hlídat podvybití,jinak se o aku neni potřeba starat.
Třeba někdo další přidá i další zkušenosti.
Při používání výkon poskytujou postupně a postupně taky výkon upadá.
Po ježdění je občas aku nacyklovat,srovnávat články a jinak se o ně starat.
Taky jsou těžší a pokud musí podat větší výkon,docela topí.
Lipo : Při srovnatelný ceně za Nimh pořídíš lepší a výkonnější aku.
Výkon poskytují po dobu jízdy v plné výši,vadnou a zpomalí až před koncem.
Výkon vyšší a dýl než Nimh a lehčí.
Na značku skoro nemusíš koukat,většina drží.
Stačí si pouze hlídat podvybití,jinak se o aku neni potřeba starat.
Třeba někdo další přidá i další zkušenosti.
Skype jirkacbx
AX potvora
Skype jirkacbx
AX potvora
- jara.donald
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Jirkacbx: Děkuji vám pane, tohle sem přesně potřeboval vědět. Jen ještě jedna věc. Co je to označení 20C, 30C atd?
- Jirkacbx
- Cestář

- Kontaktovat uživatele:
Nevykej mi.
Dík.
Lidově to jsou "céčka" .C krát kapacita aku a to znamená,kolik daná aku zvládne pustit proudu.
Nebo napětí?
V tom mam trochu bordel
Prostě jaký dá aku výkon.
Třeba pro 1/10 rally docela postačuje 20 - 30C,rallycros radši 30 - 40C,a na závodní asfalt klidně i 60C.
Dík.
Lidově to jsou "céčka" .C krát kapacita aku a to znamená,kolik daná aku zvládne pustit proudu.
Nebo napětí?
Prostě jaký dá aku výkon.
Třeba pro 1/10 rally docela postačuje 20 - 30C,rallycros radši 30 - 40C,a na závodní asfalt klidně i 60C.
Skype jirkacbx
AX potvora
Skype jirkacbx
AX potvora
- jara.donald
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Bohužel musím, je to slušnost. Napětí je udávané ve V (voltech). Proud je udáván v A (ampéry). Super děkuji za radu. No a ještě k tomu abych nezníčil ty Li-Pol baterie. Znova jsem přečetl návod a zistil jsem že mám regulátor WP-1040. Tím chci říci že má nastavení pro hlídání baterie. Jmenovitě 2S LiPo - Při poklesu napětí pod 6.5 V(nebo 9.75 V) omezení výkonu na 50%. A při poklesu pod 6.0 V(nebo 9.0 V) se motor vypne. Je to co potřebuji pro provoz bez rizika?