Kategorie Hobby "Na vlastní kůži"

Začínáš s RC auty, nevíš si rady ? Tady je sekce pro tebe.

Moderátoři: rotruck, Loupák83, Honza D, Jirkacbx

Lada
Pravidelný navštěvník
Pravidelný navštěvník

Re: Kategorie Hobby "Na vlastní kůži"

Příspěvek od Lada »

jj ja vim,jsem huba nevymachana
ale kdyz vas tu chlapi tak ctu a je nad slunce jasne o co jde,musim si tu hubu otevrit :lol: -doufam,ze huba neni vulgarni,kor kdyz mluvim o svojem otvoru do obliceje :lol:
PS. uz jsem zde cetl jinde z tohoto okruhu zavodu urcite povzdechy-a tak jsem se nechal presvedcit,abych to zkusil v rally
v sobotu jsem jel s rodinou na prvni zavody,auta jeste nebyla hotova a tak jeeli jen nasi prckove a jeste s trenikovyma autama
pral bych ti zazit tu atmosferu,ac novacek vsude pohodovy a pratelsky pristup,vsricnost a ochota poradit a pomoci se vsim
k tomu pripoctu,ze nasi prckove byli toalni brzdy zavodu a tim vsech promrzlych ucastniku zavodu-presto nikdo neprudil a nekritizoval dva 4-6 lete novacky
byl jsem doslova v prijemnem soku a svoji volbu jezdit radsi rally mi to jen a jen potvrdilo
az ti dojde trpelivost,prijed na rally,tam kdyz budes jako novacek prekazet,nikdo te kamenovat nebude :-)
PS : a ted se "okruhari" vrhnou na me :binkybaby:
teroristé všech zemí-polibte mi prd.l
Loupák83
Finanční podpora fóra
Finanční podpora fóra

Příspěvek od Loupák83 »

Nadávat a kritizovat budou jen tupci co to nikdy nezkusili.
Já si rally zkusil jednou jako závodník a zjistil jsem že to není pro mě, ale přiznávám atmosféra super a byť jsem byl nejpomalejší tak byl jsem i ohleduplný a snažil se to nikomu nekazit. Maximálně jsem za sebou slyšel houknutí ať kousek uhnu a udělám mu místo na předjetí. Ale nebylo to nějak vulgárně nebo zle.

kdyz uz kvalitni zavodnik vleze do hobby,nemel by on ryt do tech,co se tam teprve uci poradne zavodit,ale spise by naopak meli ostani rejpat do neho,proc takovy borec tam vubec leze,natoz aby tam jeste prudil

Pod tohle se podepíšu.

A množství kategorií?
To je dobrá otázka. Ale řekl bych že je to nastavený plus mínus rozumně. Spíš je na pořadateli potažmo samotných jezdců jak se rozmělní a jak si tu svojí kategorii ošéfují. viz text o něco výše
Xray T4 2017 Open
X-RAY XB4 2015 , ASSO B6
Axial SCX10 Dingo
FB: http://www.facebook.com/pages/RC-Semily ... 233?ref=hl
vir
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vir »

Přesně tak! Toto bych já a podle mě i hromada dalších uvítal ani nevíte jak. Pro začátečníka je krom fšeštoku skutečně velmi obtížné "začlenit se" a zajezdit si. Auta mě baví a chtěl bych zkusit i něco jiného, než hobby kategorii, ale když jsem si chtěl postavit třeba LMP, setkal jsem se i s názorem "to ani nezkoušej, to jezdí jen samí profíci a auto ti rozbijí při prvním závodu".

To by mne zajímalo , kdo ti to řek.Když uděláš GT v poho jej uřídíš a rychlejší pustíš tím , že v zatáčce pojedeš větší oblouk.Když jsme v gt začínali , takový problém nebyl.Spíš poslední dobou jsou trochu problémy s jezdci , kteří LMP1 jezdí a přitom je to na ně rychlé a mají problém uřídit.A sestřelí kohokoliv.Nám na rovince ujede a v zatáčkách s trochou nadsázky zavazí.A názor , když mě mladej pustí , ať mě nechá 3 metry odjet, jsu z něj nervozní, moc neberu.
06D
Finanční podpora fóra
Finanční podpora fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 06D »

Paradoxem je že i ve FšeŠtocku jezdí dobří jezdci a k podobným situacím skoro nedochází, někdo řekne že nejde o závod ale i tady se bojuje ! Ale vzhledem k povaze závodu, že se musí použít i hlava a ukrotit vášně není problém za nepředvídatelným autem počkat a předjíždět až má pomalejší jezdec své auto pod kontrolou a uvolní stopu nebo udělá svou chybu. (Je to jako v provozu, spíš než na svou jizdu si hlídám ty okolo co vymastí :D ) A když již dojde na kolizi tak z 90% si sám sobě řeknu " magore proč ses tam tak cpal a nepočkal chvilku" Natož abych vrčel že jsem rychlejší ať mi ten pomalejší okamžitě uvolní ideální stopu. Jezdí tam i malé dětí a totalní začátečnicí a ty když totiž tu "ideální" stopu uvolní tak se většinou hned nabouraj.
PROBLÉM NENÍ V KATEGORIICH, POŘADATELECH, ALE POUZE V NÁS LIDECH. Určitě jste již občas spozorovali že ohleduplnost je v dnešní super době spíše na ústupu a je nahrazena sebestředností a bezohledností :(
Teď vyšel článek v RC Cars o závodě v Bohumíně, je tam i odstavec o FS kategorii v které jel s 1/12 OPEN podvozkem TOP jezdec 2WD podvozků. Jel úplně naplno a před smyčkou si vždy počkal na limit kola. Ale na dráze nebyl jediný incident protože věděl že nemůže chtít aby mu někdo uhnul, něteří ani nestihli postřehnout že je předjel :) ale jel hlavou a s citem k daným podmínkám. A závod vyhrál :D. Obrázek

Takže kategorii hobby stačí jen když budou jezdci k sobě dostatečně ohleduplní a silnější to lehce ulehčovat těm slabším !! A pořadatel jen když tak usměrní toho silnějšího když si vyskočí na slabšího bo ON JE JEŠTĚ SILNĚJŠÍ :text-lol:
Lada
Pravidelný navštěvník
Pravidelný navštěvník

Příspěvek od Lada »

Takže kategorii hobby stačí jen když budou jezdci k sobě dostatečně ohleduplní a silnější to lehce ulehčovat těm slabším !! A pořadatel jen když tak usměrní toho silnějšího když si vyskočí na slabšího bo ON JE JEŠTĚ SILNĚJŠÍ :text-lol:[/quote]
tak tohle se ti povedlo :lol:
teroristé všech zemí-polibte mi prd.l
Šumi
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od Šumi »

Pořád platí, že jaký si to uděláš, takový to máš

I já jsem osobně zažil tu dobu, kdy v elektrách existovala pouze jedna kategorie, a to 1:12. Nic jiného nebylo, takže nikdo nic nemusel řešit, na závod přijelo běžně 70 a víc závodníků, výkonově se rozdělili na A, B, C, ....... a všichni byli spokojeni, neb v každé skupině jeli přibližně stejně rychlí závodníci.

Dnes se řeší, jestli vypsat raději o jednu kategorii víc, aby mohlo přijet o pár lidí víc, nebo raději o jednu míň, aby celý závod trval o trochu kratší dobu. Jenže pak dochází právě k těm Tragicko-komickým situacím, kdy se buď v kategorii sejde jen 8 - 9 závodníků a pak je to hotové neštěstí pro všechny, neb rozdíly ve výkonech jednotlivých závodníků jsou propastné, nebo se sejde jen 12 závodníků a pak dojde ke komické situaci, že v A finále chcou jet skoro všichni a v B finále jede skoro prázdná skupina vlastně "o ničem".

Každý pořadatel by si, pro své závody, měl vybrat takový systém, aby vyhovoval místním podmínkám !

Úplně o něčem jiném je třeba závod ETS, kde se v jedné kategorii sejde například 150 závodníků, skvěle je na tom i pořadatel MIBO, který na posledním závodu měl v kategorii Stock LRP 49 závodníků - to se to pak krásně rozdělovalo do jednotlivých skupin a ty byly skvěle vyrovnané. A úplně o něčem jiném je, když se pořadateli v jedné kategorii sejde 5 závodníků, ve druhé třeba 6 a ve třetí například 12 závodníků. To pak moc možností k radosti opravdu neni.

Geniálním způsobem tento problém vyřešili pořadatelé seriálu LMS.

Kdyby serilá vypsali "klasickým způsobem", kdy by jednotlivé kategorie jezdily každá samostatně, tak už seriál dávno zkrachoval, neb by byl naprosto nezajímavý a vlastně nesmyslný. Toto pořadatel věděl a tak zvolil "jinou cestu". Když můžou společně jet různé kategorie (a to opravdu významně různé) v závodech 1:1, tak proč by nemohly jet společně různé kategorie i v závodech 1:10 ? No a čas ukázal, že to byla ta nejlepší cesta, jakou mohli vybrat. V LMS jedou "jako spolu" 4 samostatné kategorie, kdy nejrychlejší je Open2WD, což je na koberci to nejrychlejší, co se jezdí a v té nejpomalejší kategorii jedou i Hobby4WD, což je momentálně to nejpomalejší, co se ve 4WD jezdí. Takže vlastně to nejrychlejší co je a to nejpomalejší co je, jede najednou společně v "jako" jedné kategorii. A proč to v poho funguje ? Velmi jednoduše. Podařilo se tímto způsobem docílit právě toho, co si každý pořadatel velmi přeje. Aby měl v jedné kategorii aspoň 25 a víc závodníků. Tím okamžikem totiž může závodníky, podle výkonnosti, rozdělit buď do tří, nebo klidně i do čtyř jednotlivých skupin a to tak, aby v každé skupině jeli opravdu sobě rovní závodníci !

A vo vo vo tom to celé je.

V tom okamžiku je totiž úplně jedno, jestli jsou vypsané kategorie 2, 3, 4 či třeba 5. Čemu to vadí, když nakonec jedou společně ?

Uvedu praktický příklad. Pořadatel vypíše kategorie Stock, Hobby a Hobby-Z.

Do Stock se přihlásí 12 záv., do Hobby taky 12 záv. a do Hobby-Z se přihlásí 3 začátečníci.

Při "klasickém" systému se pojede 5 skupin, kdy dvě skupiny budou zajímavé a 3 naprosto o ničem.

Ovšem při "sloučeném" systému má pořadatel dvě možnosti.

Buď v A finále pojede 9 Stocků, v B finále 3 Stock + 6 nejlepších Hobby a v C finále pojede 6 Hobby + 3 Hobby-Z

A najednou místo 5ti skupin, z toho 3 byly vlastně nesmyslné, má 3 zajímavé a vyrovnané skupiny.

Nebo má ještě jednu možnost. Po rozjížďkách udělá pořadatel sort přes všechny tři kategorie a závodníky, podle skutečné výkonnosti, rozdělí do 4. naprosto vyrovnaných skupin, kde si opravdu všichni skvěle zazávodí. Ti dobří budou závodit s těmi dobrými a ti pomalí pojedou proti pomalým.

Toš i toto je případná možnost, jak jednoduše vyřešit problém s množstvím kategorií a hlavně s rozdělením závodníků do skupin tak, aby to mělo pro všechny i nějaký smysl.

Vždy je to o tom, co si budou závodníci přát a jak jim případně vyjde, či nevyjde, konkrétní místní pořadatel vstříct.

Úplně něco jiného je pořádat závod, kde se sejde třeba 150 závodníků a jiné problémy má pořadatel, který potřebuje, aby na závod přijel úplně každý kdo může, aby se zaplatil aspoň nájem za halu.

A že je ohleduplná jízda základem všeho !!! by mělo být naprostou samozřejmostí :wink:
Itchy
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od Itchy »

vir píše:Přesně tak! Toto bych já a podle mě i hromada dalších uvítal ani nevíte jak. Pro začátečníka je krom fšeštoku skutečně velmi obtížné "začlenit se" a zajezdit si. Auta mě baví a chtěl bych zkusit i něco jiného, než hobby kategorii, ale když jsem si chtěl postavit třeba LMP, setkal jsem se i s názorem "to ani nezkoušej, to jezdí jen samí profíci a auto ti rozbijí při prvním závodu".

To by mne zajímalo , kdo ti to řek.Když uděláš GT v poho jej uřídíš a rychlejší pustíš tím , že v zatáčce pojedeš větší oblouk.Když jsme v gt začínali , takový problém nebyl.Spíš poslední dobou jsou trochu problémy s jezdci , kteří LMP1 jezdí a přitom je to na ně rychlé a mají problém uřídit.A sestřelí kohokoliv.Nám na rovince ujede a v zatáčkách s trochou nadsázky zavazí.A názor , když mě mladej pustí , ať mě nechá 3 metry odjet, jsu z něj nervozní, moc neberu.
Tak já to teda prásknu :D Řekl mi to Šumi, když jsem se zmínil o tom, že bych si moc rád postavil zadokolku 1:10 do GT. Jako svým způsobem měl pravdu, protože když v té kategorii nasazuju, tak mám co dělat, abych stíhal mihot kolem sebe. Také je pravda, že jsem si tam všiml pár jezdců, co to doslova drtí a auta ničí sobě, ale i druhým. No ale na druhou stranu já jezdím třeba i LMP, a sice 1:12 Yokomo GT, za což zase Šumimu MOC děkuji (rady, tipy, triky) a tam jsem doslova a do písmene absolutně nejhorší začátečník. Vždy se mnou jedou ostřílení borci a nikdy nemám šanci sáhnout na bednu. Není výjimkou, že první dva mají ve finále i několikakolový náskok přede mnou, nicméně všichni tam jezdí ohleduplně a slušně a když vidím, že se blíží auto, tak záměrně pouštím a ještě to i nahlásím slovně. Když do mě někdo nabourá, což se stane minimálně a skoro nikdy nejdou auta přes střechu, omluví se. Nikdo ještě neroztřískal auto tak, že by nejelo. A tohle v prostě hobby není, nechápu proč... Co jsem třeba vůbec nechápal, že konkrétně v Bohumíně jezdí na špici hodně dobří borci a některé z nich musí komentátor kvůli chování pořád napomínat. A to jsem zažil na několikátém závodu po sobě. :naughty:
Yokomo BD7 2014 | Yokomo BD7RS | Yokomo GT | Tamiya XV-01 | Losi XXX-SCT
ludekszo
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ludekszo »

Ano je to o lidech. Když se na závodech sejde víc bláznů najednou, tak to pak stojí za to. Bohužel v Hobíkách jedou dva světy, Ti co chtějí vyhrávat a rychlejší auto nezvládnou, tak proto jezdí Hobby, a pak ti co začínají a ti jsou rádi, že se udrží na trati. Jo a pak ještě ti co se učí celý život :binkybaby: Zase když se sjelo na prvním Bohumíně víc jezdců a bylo i Béčko tak to tak hrozné nebylo. Pokud vám na tribuně někdo nadává, tak ho práskněte. Dostane za ucho. Stále trvám na tom, že pokud někoho uslyším, jak někomu sprostě nadává, má pět minut na opuštění haly. Bylo by správné, kdyby ti zkušení pomáhali těm co zkušenosti teprve sbírají.

Co se týče sloučených kategorií, tak to se mi moc nelíbí, páč když jede Ondřej s Romanem kalup, tak mám co dělat já abych uhnul, natož malej Martin s GTečkem. Ale buhuželtaková je doba. Snažím se vysvětlovat, že když předjíždí o kolo, že si musí počkat na vhodnou chvíli,(ne několik kol) že to nejde jet bez mozku. A na druhé straně říkám těm pomalejším, že když je pustí bez karambolu, že na tom jen vydělají, ale někdy marně.

A toto vtisknu a dám na nástěnku :clap:
Takže kategorii hobby stačí jen když budou jezdci k sobě dostatečně ohleduplní a silnější to lehce ulehčovat těm slabším !! A pořadatel jen když tak usměrní toho silnějšího když si vyskočí na slabšího bo ON JE JEŠTĚ SILNĚJŠÍ
3p0
Píšu nejvíc
Píšu nejvíc

Příspěvek od 3p0 »

Luďku "LIKE" :clap:

A hlavně nezapomenout, jaké si to uděláme, takové to budeme mít :!:
Motto: Auto musí řvát a vypadat nasraně
http://3p0.rajce.idnes.cz/
Obrázek
Loupák83
Finanční podpora fóra
Finanční podpora fóra

Příspěvek od Loupák83 »

Luďku souhlasim a taky LIKE

já na sebe prásknu že taky občas nadávám na tribuně ale to hlavně proto že když už předjedu pomalejšího jezdce aniž bych ho sestřelil tak ten dotyčný jezdec pak začne se mnou závodit a nemá na to stíhat moje tempo a pak mě většinou sestřelí když se snaží mě dohnat.

Takže ono to není jen o peskování těch lepších kteří jedou hlava nehlava ale i korekce těch pomalejších aby to taky nekazili těm rychlejším
Xray T4 2017 Open
X-RAY XB4 2015 , ASSO B6
Axial SCX10 Dingo
06D
Finanční podpora fóra
Finanční podpora fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 06D »

Jojo to má Loupák svatou pravdu, i ti pomalejší mají své povinnosti vůči těm rychlejším. Jedna z nich je že po předjetí je nemůžou atakovat hned v první zatáčce a sestřelit je zezadu nebo ještě lépe z boku. To pak zavrčí i úplnej kliďas. A taky neignorovat dobrou radu na téma uber si výkon budeš auto ovládat daleko lépe a bezpečně :binkybaby:
ludekszo
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ludekszo »

Jo, to znám jednoho :lol: co má s výkonem pořád problém :lol: na rovině se mu čtyřkolka i dvoukolka staví na zadní, evidentně nejrychlejší auto na trati, ale pořád to nějak nejede :lol: na startu stojí devátý a do první zatáčky vjíždí čtvrtý :lol: ale ve druhé je už poslední,ale furt to nějak blbě jede, hlavně teda motor :lol: když už se před něho člověk dostane, tak po zatáčkách přijde rovina a on je zpět :lol:
tady nepomáhá nic :text-nocomment: je pravda, že se to s ním už hodně zlepšilo, ale někdy si někteři chtějí ukousnout ret :boxing:

Nejlepší byl můj mladej :binkybaby: , měl čtyři- pět let, a na dráze jezdil celkem obstojně,ale jen do chvíle než ho někdo dojel, pak začal kličkovat jak zajíc :lol: jednou jsem se ho zeptal proč to pořád dělá, když umí jet pěkně? se na mně podíval, přimračil se a hrdě povídá JÁ CHCI TAKY NĚKDY VYHRÁT,

to jen pro odlehčení :text-lol:
ludakosik
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od ludakosik »

Nazdar zavodnici.Tak jsem si to tady precetl a mam pocit ze se diskuze trochu odklonila od tematu kde autor puvodniho clanku sice psal o chovani jezdcu ale hlavne asi dbal v duraz smazat rozdili v technice.Je jasne ze plastak je tezsi nez karbon ale da se naladit a pekne potrapit spicku.Tam by snad pomohlo prosadit vahovy limit a snad jednotne pneu.Je kompromis ze hobby karoserie jsou drasi nez pro open bo jsou mene zadanejsi .A neco pro zacatecniky .Aji kvalitni jezdci jednou zacinali a museli si projet modelarskym peklem.A techniku take nemeli TOP.Poridili si neco levnejsiho pak prodali prilozila se nejaka koruna navic a tak se stoupalo nahoru,pokud to ruce dovolili.A trvalo to roky ,tak snad najdou zacinajici jezdci take trpelivost a postupne se budou zlepsovat.V kat.hobby se najdou jezdci co jezdi uz pres 20 a vice roku a maji treba po padesatce a v open nemaji sanci kvuli postrehu to odjet.Tak hobby je idealni moznost.Starsi jezdci F1 take odchazeji do jinych kategoriji kde to zvladnou a nikdo jim tam nerika tady nesmis bo to umis a ja jsem tady novy.No ale hlavni prioritou bych opomel to srovnani rozdilu v technice jak naznacil autor clanku Na vlastni kuzi. s pozdravem L.Kosik
svobodaracing
Neaktivní uživatel
Neaktivní uživatel

Příspěvek od svobodaracing »

Jsme rádi, že se někdo vrátil k původnímu tématu. Díky, Luďo. :)

Zajímalo by nás tedy, jaký je všeobecný názor na zavedení vhodného váhového limitu (který by smazal největší rozdíly mezi plasťáky a karbony, např. 1500 g) a jednotných pneu (třeba již zmiňovaných CPX).

Dle některých příspěvků v tomto tématu totiž není takové nastavení kategorie (váha a pneu) na závodech ojedinělé.
Loupák83
Finanční podpora fóra
Finanční podpora fóra

Příspěvek od Loupák83 »

asi nejlogičtější a i nejjednodušší by bylo jak říkáš zavést váhový limit třeba těch 1500g nebo 1400g
gumy CPX se osvědčili a mnoha závodech a v hobby kategorii na ně nejsou kladeny taková podmínky.
Nový stojí myslim cca 550,- a v hobby tu sezonu vydrží jak nic.
Případně se dají sehnat i mírně jeté za cca 200,- a v hobby na tom ještě pár závodů odjedeš

Ale celé tohle je o pořadateli. Takže s tímto návrhem budeš muset nejspíše na Luďka
Xray T4 2017 Open
X-RAY XB4 2015 , ASSO B6
Axial SCX10 Dingo
Odpovědět

Zpět na „SEKCE PRO NOVÁČKY !!!“